Прехвърляне към съдържание


Most Liked Content


#37490 Трикове с google

Posted by feri_soft on 10 April 2006, 17:59

Надали това е кой знае колко полезно,но...

cache:

Операторът cache:, в комбинация с интернет адрес, ще покаже търсената страница, но взета от кеша на Гугъл. Например, [cache:www.google.com] ще изведе началната страница на Гугъл, но взета от кеша му. Между cache: и желания адрес няма интервал!
Ако включите допълнителни думи в низа за търсене, Гугъл ще подчертае, с различни цветове за фон, всяко срещане на някоя от тях в кеширания документ. Например, [cache:www.google.com web] ще ви покаже кешираната страница с подчертана думата web на всякъде, където се среща в него.link:

Операторът link: ще изведе списък от всички уебстраници, съдържащи връзка към зададената в търсенето страница. Например, [link:www.google.com] ще ви покаже всички страници с връзки сочещи към началната страница на Гугъл. Между link: и търсената страница няма интервал!related:

Операторът related: ще ви покаже списък със страници "подобни" (на същата тема) на указаната в низа за търсене. Например, [related:www.google.com] ще изведе страници, подобни на началната страница на Гугъл. Между related: и адреса на страницата няма интервал!info:

Операторът info: ще ви даде информацията, която има Гугъл за въпросната уеб страница/адрес. Например, [info:www.google.com] ще ви покаже всичко което Гугъл зане за началната страница на сайта www.google.com. Между info: и адреса на страницата няма интервал!define:

Операторът define: ще ви предостави дефиницията (значението) на думата, която го следва, взета от различни онлайн източници. Дефиницията се дава за цялата въведена фраза - т.е. резултата ще включва всички въведени думи в реда в който сте ги написали - [define:warez]..site:

Ако сте включили оператора site: в своя низ за търсене, Гугъл ще покаже само резултатите, намерени в определения от вас домейн. Например [help site:www.google.com] ще намери само страниците съдържащи думата help сайта на Гугъл. [help site:com] пък ще изведе само резултатите от сайтовете в домейна com. Между site: и домейна няма интервал!allintitle:

Ако низът ви за търсене започва с оператора allintitle:, Гугъл ще покаже само намерените страници в чието заглавие се откриват думите от низа ви. Например, [allintitle: google search] ще върне като резултат документите, в чието заглавие се срещат думите google и search.intitle:

Ако низът за търсене включва оператора intitle:, Гугъл ще ограничи резултатите само то тези които съдържат думата след оператора в заглавието си. Например, [intitle:google search] ще покаже само документите, съдържащи google в заглавието си и search където и да е в документа (заглавие или тяло). Между intitle: и следващата го дума няма интервал!
Поставянето на intitle: пред всяка дума от низа за търсене е еквивалентно на използването на оператора allintitle: - [intitle:google intitle:search] == [allintitle: google search].allinurl:

Ако започнете низа за търсене с този оператор, Гугъл ще върне само резултатите, в чиито URL се откриват всички думи от низа. Например, [allinurl: google search] ще върне само страниците, които имат в URL-а си думите google и search.
Този оператор се прилага върху думите от низа за търсене, но не и върху елементите на URL-а. Пунктуационните знаци се игнорират! Ето защо [allinurl: scripts/index.php] ще върне страници в чиито адреси се срещат двете думи, но не непременно разделени със /, или в този ред, или една до друга!inurl:

Ако използвате този оператор в търсене, Гугъл ще ограничи резултата само до страниците, съдържащи думата след оператора в адреса си. Например, [inurl:google search] ще върне страниците съдържащи в адреса си google и думата search където и да е в тях. Между оператора и следващата го дума няма интервал!
Поставянето на тозе оператор пред всяка дума от низа за търсене е еквивалентно на използването на оператора allinurl:.Калкулатор

Ако в полето за търсене на Google въведете математически израз, след натискане на бутона search, Google ще пресметне израза и ще покаже резултата от него. Например: ((223+226)*5)/(1025-652)
Например
Дори и да пропуснете скобите, Google ще се опита да ги постави, по начин съответстващ на приоритета на включените математически операции. Например
223+226*5/1025-652


#37491 Трикове с google

Posted by BaTKPYM on 29 June 2006, 14:02

Как да търсим оптимално точно с Google?

Преди време попаднах на нещо интересно - обяснение как да се търси оптимално точно в Google. Аз разбира се съм чел вече хелпа от самия сайт и ми стана интересно какво са добавили хората, правещи списанието на МТел (материалът е именно оттам). В интерес на истината са преписали що-годе всичко от http://www.google.com, но сметнах, че може би ще е полезно на ВАС - вечно питащите и неразбрали :)

Аз искам от вас само да разберете, че ако имате някакви познания по английски нищо не ви пречи да потърсите с най-мощната търсеща машина в света - Google. 100% ще решите ежедневните си проблеми и главоболия само за минута две, намирайки подобна дискусия в западен форум и готови решения.

1. . Кавички. Стар трик, но пък безценен. Заграждайте с кавички думите, които вървят заедно. Ако напишете "алуминиева дограма", ще получите точно това. Ако напишете алуминиева дограма, ще получите пластмасови уплътнения, най-различни рамки и дърводелски услуги. Ако напишете "Иван Петров", ще получите Иван Петров, а не всеки Иван и всеки Петров, които имат щастието да се моткат по Интернет.

2. . Изваждане. Тире, т.е. минус, поставено пред някоя дума, изолира всички сайтове, които я съдържат. Ако търсите информация за Левски като историческа фигура, е добре да напишете "Левски -футбол" (макар че, за добро или лошо, в българските сайтове "Левски футбол" се търси по-често)

3. . Събиране. Много търсачки игнорират думи или знаци, които се срещат често, защото това прави търсенето тромаво и непрецизно. Ако сложите "+" пред дадена важна дума обаче, тя със сигурност ще присъства. Например търсете "витамин +а", и ви гарантирам, че търсачката няма да прескочи буквата "а", както би направалиа в повечето случаи (най-малкото защото е определителен член в английския)

4. . Или-или. Думата "или", т.е. OR (задължително с главни букви) на английски, пести време. Ако потърсите "почивка Анталия OR Кушадасъ", резултатите от двете дестинации няма да се смесят.

5. . Дата. Ако търсите в сайт, където информацията често се повтаря с едни и същи термини и действащи лица (например спортна медия), добре е да ограничите търсенето до определена дата. Някои сайтове имат полета за търсене около дадена дата, но други нямат. При тях добавяйте като ключови думи периода, който ви интересува, например "Милан победи 3:0 Януари 1999"

6. . Задавайте отговори. Ако търсите нещо, напишете го под формата на отговор, не като въпрос. Все пак, търсите страници, които дават отговори. Пишете "обиколката на Юпитер е км", вместо "колко беше обиколката на Юпирет" [Тук мога да добавя http://www.askjeeves.com - неговата идея е именно да се задават въпроси. Доста лесно за някое дете например... мда, хубаво, ама трябва да е американче :)]

7. . Смесвайте. Както при съставянето на изречения, може да съставяте по-сложни като вграждате много едно в друго, така и търсенето можете да комбинирате команди. Няколко плюса или минуса и две три кавички в едно търсене решавата проблема.

8. . Конкретика. В случай, че търсите статия в голям сайт, но удряте на камък, ограничете Google-резултатите само от него или от неговия домейн с командата "site:". Така например "прием site:www.uni-sofia.bg" намира директно страницата за прием на нови студенти на СУ Климент Охридски. Търсене "hummer site:.mil" ще върне резултатите за джипа Хъмър само от военните сайтове не от търговските. [За мен най-полезната от всички команди :twisted:]

9. . Търсене на връзки. Търсите даден линк? Просто добавете "inanchor:". Командата е полезна при търсене на мейл-адреси, които често се изписват като връзка под името на човека. С повече късмет , ако напишете "inanchor: георги първанов", можете да изпратите писмо до Президента.

10. . Търсене в заглавието. С командата "intitle:" търсите само в заглавията на страниците. Полезно е, ако търсите новини в архив на вестник, примерно.

11. . Намиране в текста. "intext:" е обратното на "intitle:". С тази команда прескачате заглавията и търсите само в текста на статиите в Интернет.

12. . Кой ви търси. С командата "link:" можете да видите кои страници са сложили линкове към вашата страница или някоя друга, която ви интересува.

13. . Калкулатор. Google е точен калкулатор от онзи тип, които имат функции с логаритми, синуси и всичкии елементи, които се моля да не ме срлещкат често във всекидневието. Напишете уравнение "12+3456*7-890=" и вижте резултата. При мен излезе 23 314.

14. . Търсач на пратки. Напишете номера на пратката, FedEx или UPS , и Google ще ви покаже информация къде се намира в момента.

15. . Конвертор на мерни единици. Напишете "meters in 70 yard" и ще получите точната дължина в метри. Същата опция важи за нестандартните мерни единици, за вместимост, тегло, площ и каквото се сетите.

16. . Брокер. Не че често се налага, но Google може да следи и стоковата борса. Напишете AAPL или MSFT и мигновено ще получите борсовите индекси на Apple и Microsoft.

17. . Карта. Напишете името на улицата, която търсите, града, плюс ключовата дума "map" в секцията за търсене на картинки (http://images.google.com) и ще получите карта на местността. Например "map Budapest Vici" дава карта на Ваци - една от туристическите улици в Будапеща. Става и с бул. Дондуков.

18. . Част от вашият компютър. Google Toolbar е разширение за Internet Explorer, с което може дирекно да търсите през вашия браузър, без да посещавате постянно http://www.google.com

19. . Част от вашият браузър. Ако ползвате алтернативни браузъри като Mozilla , сигурно знаете, че те имат вградена търсачка. Ако не - може да опитате този продукт.

20. . Преводач от няколко езика. Всяка страница на италиански, френски, немски, испански и португалски може да бъде преведна към английски с помощта на Google. Е, преводът е машинен, но все пак разбираем. За превод от и на други езици иззползвайте http://www.freetranslation.com и http://babelfish.altavista.com. Ако искате да се посмеете, използвайте машинния превод върху страница с поезия. [Пича явно има изкривено чувство за хумор :lol:]

21. . Продуктов каталог. Услугата не е точно за България, но все пак работи, ако искате да намерите най-ниската цена на даден продукт от различни онлайн магазини и ако имате кредитна карта. Услугата се казва Froogle, на адрес : http://www.froogle.com

22. . Учител по правопис. Ако напишете някоя дума неправилно, той ще ви я покаже, както трябва. Но не се доверявайте прекалено много. Google показва правописа на думи, които могад да бъдат намерени в речниците.

23. . История на интернет. Преди няколко години фирмата купи форумите на Usenet, а с това и години с онлайн-дискусии. Ако искате да учавствата в глобален форум или да се върнете назад във времето, вижте http://groups.google.com

24. . Речник. Като напишете "define:" и след това непозната думи или акроним [примерно CPU или RAM], търсачката ще претърси целия Интернет и ще извади пред вас няколко обяснения за това, което сте въвели.

25. . Информационен бюлетин. Казва се Google News Alerts. Въвеждате вашия мейл адрес, после ключови думи, после Google всеки ден ще сканира новинарските заглавия за вашите ключови думи и ще ви изпраща бюлетин. Услагата е на http://www.google.com/newsalerts

26. . Полза за човечеството. Може и вие да се включите в експеримента на Google, който се нарича просто Compute. На адрес : http://toolbar.googl...dc/offerdc.html си изтегляте малка программа, която се прикрепя към Google Toolbar и дарява процесрната мощ на компютъра ви за търсене на нови протеинови вериги или химически елементи за лекарства. [Майка Тереза пасти да яде :lol:]

27. . Какво ново. С Google Web Alerts научавате и за всички нови уебстраници, посветени на дадена тема.

28. . Новинарска агенция. http://news.google.com индексира постоянно над 5400 новинарски сайта за събития от целия свят. Идеален начин да се ориентирате новините. [Гигантската търсеща машина на един мой приятел се обезсмисли за секунда... :cry: Горкия...]

29. . Лаборатория с иновации. На http://labs.google.com ще видите работните версии на бъдещите проекти, върху които работят софтуерните инженери от Google. Дават дори да си поиграете с тях.

30. . Главен герой в книга. Има хиляди начини да "хакнете" Google или да го пизползвате за собствени, различни от търесенето ,цели. Издателство O'Reilly например издаде книгата "Google Hacks", в която главният герой е Google. Изданието вече е е бестселър. [Ама си нямате представа какво мощ се крие в тоя Google. Само да знаеш как да я ползваш :twisted:]

:arrow: Съжалявам, ако има някакви грешки, но съм писал без да гледам в монитора и в клавиатурата, така че е твърде възможно да има такива. В момента хич не ми се до проверка или бавно писане, така че... надявам се можете да преживеете няколко дразнещи грешчици.

Успехи, dEmON! :evil: :twisted:


Информацията е взета от ТУК
Специални благодарности на авторът и demonabc


#220594 [Anime]Аниме термини

Posted by pstanislavov on 13 September 2008, 02:19

Аниме: Anime: アニメ: Термин, означаващ само и единствено анимация(видео), направена от японци. Думата е съкращение от английското Анимейшън и буквално на японски си означава анимация, но по света вече е термин за Японска Анимация.

Манга: Manga: 漫画: Японската дума за 'комикс'. Извън япония се отнася само и единствено за японски комикси. Повече за манга ще намерите тук.
Бележка:Safiir: В Япония мнооого по-често викат на мангата コミック ( демек комикс ) от колкото "манга".


____Термини в жанровете...____________

Екшън: Action: Действие, побоища, битки, престрелки....

Дементиа: Dementia: Деменция- шизофрения, измерения, психози.... много добър жанр. Например: Евангелион, Майнд Гейм, xxxHolic,Mephisto: Angel's Egg

Мистерия: Mystery: Заплетеност, объркваност, неясност.

Училищно: School: Училищно. Действието се развива предимно в училището на героите, или поне то със сигурност участва.

СуперПауър: SuperPower: Супер сили. Всяко, в които героите прескачат границата на човешките възможности и достигат тези на ... месия.. Например: Dragon Ball, Sailor Moon, TenTen

Приключение: Говори само за себе си. Обикновенно с наличие на нови светове.

Демони: Deamons: Включващо демони, служители на мрака/Сатаната.

Историческо: Historical: Включващо реално съществували личности. Понякога -поставени в реалните им исторически факти, друг път извадени от техният контекст...

Бойни Изкуства: Martial Arts: Концентриран екшън върху бойните умения и битките между героите.

Пародия: ... Пародия! ^__^ Подигравка с нашумели заглавия.

Комедия: Поставящо героите в забавни комедични ситуации.

СайФай: SciFi: Съкращение от Научна измислица. Обикновенно фантастика, включваща бъдещи преразвити технологии.

Вампири: Включващо кръвопийци....

Спортно: Sports: Включващо някакъв вид спорт/състезание.

Игра: Game: Правено по игра, или с наличие на игрови елементи(като мана, герой). Обикновенно се среща като RPG - играене на роля.

Ужаси: Horror: Обикновенно брутални анимета. Драма.

Драма: Обикновенно държи тъжна и тежка атмосфера. Вероятен Недобър край.

Романс: Включващо романтични взаимоотношения.

Джибли: Вече съществува като жанр и нищо чудно - това са приказките на студио Джибли!

Музикално: Включващо голям OST и доста приличащо на мюзикъл. Обикновенно - история за singer-wannabe.

Самурай: Samurai: Акцентира на героите, поради небезизвестността на дисциплината/поведението и идеалите на древните самураи. Обикновенно е съпътствано от жанр: историческо.

Деца: Kids: За най-малките зрители/читатели. Приятно аниме с щастлив край.

Еччи: Ecchi: エッチ: Голота, похотливост. Този тип анимета съдържат голяма част Фенсървис и яко Пантсу.
Бележка:Safiir: Принципно можеш да добавиш, че ecchi=hentai като значение в японския ( то самото ecchi е японското произношение на буквата h и западните аниме фенове са го цанили като аниме жанр ).

Хентай: Hentai: 変態: Перверзен(човек)/ Перверзно(поведение). Може да бъде ползвано като цялостен заместител на аниме/манга, ако въпросното аниме/манга е такъв жанр. Обикновенно този жанр измества всички съпътстващи го други, но има и аниме/манга от този жанр, които си съдържат история и този жанр е включен заради наличието на секс. Във всички случаи 18+, като в някои... направо не е за хора >_<

Бишонен: Bishonen: 美少年: Красиви млади момчета, чиято красота няма полови граници. В тия анимета почти няма момичета...

Бишоуджо: Bishoujo: : 美少女: Красиви момичета, чиято красота няма полови граници. В тия анимета почти няма момчета, а и да има те нямат особено значение...Всичко е супер-сладко и дори лигаво сладко.

Шонен-ай: Shonen-Ai: Момчешка любов. Може да се срещне като Yaoi.Note:Safiir: Като yaoi често съдържа и визуален секс (може да е съпътствано с хентай жанр).

Шонен: Shonen: 少年: Момче. Аниме/манга, насочена към момчешката аудитория. Обикновенно се характеризира с доста екшън. Например: Mobile Suit Gundam, Dragon Ball, Shaman King, One Piece,

Шоуджо-ай: Shoujo-Ai: Момичешка любов. Може да се срещне като Yuri.Note:Usagi: Като yuri често съдържа и сексуални сцени и "екстри :Р" (може да е съпътствано с хентай жанр).

Шоуджо: Shoujo: 少女: Момиче. Аниме/манга, насочена към женската аудитория. Обикновенно е съпътствана с драма/романтика.

Махоо-шоуджо: 魔法少女: Mahou Shoujo: Магическо момиче. Примери: Sailor Moon, Cardcaptor Sakura, Tokyo Mew Mew, Magic Knight Rayearth, Pretty Sammy ...

Сейнен: Seinen : 青年: Жанр насочен към 18-25 годишната(и нагоре) годишна, мъжка аудитория. Например: Berserk, Akira, Ghost in the Shell, Sin, Monster, xxxHolic ... и т.н..

Джосей:Josei : 女性: Това е еквивалент на сейнен, но отправен към женската аудитория.Наричат го и "дамски". Един романтичен джосей, за разлика от романтичен шоуджо е доста по-реалистичен.
Например: Nana, Paradise Kiss ...

Мека: Mecha: Меха. Идва от "механично". Общо взето всьо що е механично, предимно огромни роботи/машини.

Робот: Остарял термин, ползващ се, както се подразбира за наличие на роботи. Например: Гъндам сериите. Но за този жанр вече се ползва просто "меха".

Сайбър-Пънк: Cyber Punk: Пада се нещо като подраздел на СайФай... включва невероятно хакване, невероятни механически технологии и тъй нататък. Например: Ghost in the Shell.

______Просто термини...______________

Дооджинши: Doujinshi: 同人誌: Фен Манга. Има много типове дооджин, но основното, което трябва да се знае, че това не е оригинална анимация, а такава, правена от фенове.

Чиби: Chibi: "Малко". Обикновенно малко и сладко.

Фенсървис: Fanservice: "За феновете". Най-често се ползва, когато в някое аниме/манга има доволно количество голота, което да радва феновете. Също може да се използва и когато в някой спешъл се изкарат всички герои от анимето на куп, действайки забавно.... чисто си "За Феновете".

Пантсу: Pantsu: На японски може да означава гащи и панталони, обаче тук се взема под внимание само първото.

[Safiir]
moe ( 萌え) - На японски това означава напъпване. Това е определение за фетиш към определен вид аниме/манга/video game героини. В голяма част от случаите става въпрос за лолита или героини, с невинен ( разбирай детински ) характер. Но също така героини, които се смятат за принципно агресивни, но имат някакъв недостатък, който с всички сили искат да прикрият, могат да се приемат за мое. Въобще moe могат да бъдат почти всички героини в зависимост от това в каква обстановка са поставени. Може би най-точно е да се каже, че трябва да са лесно раними ( умствено разбира се ). Мое по дефиниция не включва сексуално желание към дадения обект, което не пречи да се правят хиляди доуджини с мое героини

loli/lolicon ( ロリコン ) - Това е съкращение от Lolita Complex. В действителност loli има доста значения. Когато се каже за определено момиче, че е loli това означава, че е около или под "възрастта за съгласие" ( не съм сигурен как точно е този термин ), която в Япония ако не се лъжа е 14 години. Когато за мъж се каже, че има lolicon тогава на практика е синоним на педофил. Принципно loli мангата и доуджиншитата включват секс между някой по-възрастен и малко момиче. С една дума педофилски простотии.
Като цяло за разлика от moe термина loli се свързва със секс и не се гледа с добро око на хора, които имат такъв фетиш.
[/Safiir]

Мангака: Manga-ka: 漫画家: Автор на любимото ни изкуство. Всъщност наставката "ка" означава експерт. Манга експерт.

Омаке: Кратките 'екстра' добавки към аниме/мангата. Кратка, обикновенно комедийна наставка след ендинг-а. Например Yakitate Japan - Yakitate:Seed of Knowlage, или Bleach: Shinigami Golden Cup. В повечето манга този елемент се намира на заглавната и/или крайната страница на настоящия том.

Опенинг/ Ендинг: Opening/ Ending: Интро, въведение, представяне/ Аутро, изведение, край. Началното кратко амв и крайното кратко амв във всяко аниме.

АМВ: AMV: Аниме Музикално Видео. Музикален клип с подбрани моменти от едно или няколко анимета, на фон на музика.

Отаку: Otaku: Маняк! Преди това се е възприемало едва ли не като болест, но в днешно време не е точно така, дори това се изучава в университети в Япония. Обикновенно се ползва без добавка, защото по подразбиране става въпрост за областта на аниме/манга, но ако ще го ползвате - ползвайте го + аниме/манга. "Аниме отаку" характеризира вманиячен/обсебен фен на аниме. Тоест:
Note: Slavi: Казано от гледна точка на японците един човек е отаку независимо дали играе игри,гледа аниме или чета манга(или и трите наведнъж).Използват също така и думата "maniacu" по някой път за окачествяване,но по-рядко.

ФенБой / ФенГърл: FanBoy / FanGirl: Тук вече има малко деформация на термина. Принципно и двете, в зависимост от пола, означават човек, отдаден на един обект или хоби, водещ до вманияченост. Обикновенно такъв човек знае детайлно обекта, върху който се е съсредоточил и възприема всичко свързано с него на сериозно. Например: вманиячен фен на DBZ, фен на Акира, фен на Хеллсинг... Обикновенно обаче, излиза така, че този човек, защитава със зъби и нокти своят обект, без да си дава сметка, колко греши. За това терминът се ползва и като нарицателно, за фенове, изгледали по едно-две-десет анимета, които непрекъснато говорят за любимото си, та чак досаждат на околните в някаква степен....

ОВА / ОАВ: OVA / OAV: Няма разлика между двете. Original Video Animation, или Original Animated Video. Последното, чието съкращение е OAV се е ползвало преди, но поради сходство със съкращението AV(Adult Video), в днешно време вече се ползва OVA. Значението - това са заглавия, които излизат директно на пазара, без да бъдат излъчени по телевизия или кина. ОВА понякога могат да са много кратки епизодчета, като бонус-спешъли или омаке, но да не са били излъчени. Също така, може да бъде познат вече епизод, преработен по определен начин с по нещо ново, по случай някой празник или Jump Festa.

Джъмп Феста: Jump Festa: Ежегодно експо-'парти' в Япония. Всичко за Аниме и Манга. Представяне на нови продукти, реклами и т.н.. За тези фиести дори се правят специални епизоди, които се излъчват на събитието.

Филър: Епизод от някое аниме, който НЕ Е по мангата. Тоест - излишен епизод или бонус епизод, в зависимост от случая.

Фенсуб: FanSub: Субтитриране на някое аниме от фенове за фенове.

ОСТ: OST: Оригинална музика съпътстваща продукта.

Косплей: Cosplay: Пак съкращение. Идва от Костюм и Плей(Играя). Играя с костюм - обличане като любим аниме/манга герой. Доста популярно хоби...

Morridin:Tsundere: ツンデレ: uber-otaku термин, с който се описват момичета, които са студени и строги на пръв поглед или пред хора, но после се размекват, когато героят е насаме с тях. Примери Freya:: тсундере обикновено са героини, които ту са някакви мили и сладки, ту се ядосват и приличат на разярени вещици.


[DNA]
"GothLoli" : ゴスロリ :Термина gothloli (gosurori) или gothic lolita произлиза от тиинейджърското модно движение по улиците на Япония и се свързва с викторианския стил на обличане, като целта е да се имитират порцелановите кукли от този период. Влиянивто на готхлоли модата може да се види и в аниме и манга iндустрията, където герои от различни произведения биват обличани по този начин. Такива представители са Chobits и Rozen Maiden.
Още информация може да намерите в wikipedia.
[/DNA]


____________Уважителни обръщения в японския...___________
™ sayan&safiir.inc.™

N'ah, като цяло... това са приставки, слагащи се след името на човек. Ако оставиш име без обръщение(yobisute (呼び捨て)), се счита за доста грубо отношение, буквално - обида. Само любовници изпускат тези обръщения. Е - в аниметата, можете да срещнете доста такива, които са далеч от любовници и врагове, но това е защото: а) анимето е правено за износ: б) е предназначено за уличните маси.....

さん (сан) - госпожо или господине не е правилен "превод". Най-близкия еквивалент е в българския, но това не означава, че е точен. Това се използва, когато хората са със сходно социално положение, но в днешно време се използва и когато има сериозна разлика. Все пак няма да говориш на шефа си със "сама", я Освен това е напълно грешно, че се използва само между възрастни. Малките деца го използват също толкова често. Трябва да са доста добри приятели за да не го използват.
"сан" всъщност има доста голямо приложение.
Например - "сан" се ползва и за планини. Да речем Витоша, на японски може да се нарече Витошаяма ビトシャ山 или по-често Витошасан ビトシャさん 
Друго - взимаме думата пан(パン(хляб)), добавяме "иа" и получаваме магазин за хляб. И от тук с уважението - паниасан(パン屋さん) - магазина за хляб
Трето - може да се използва и за назоваване на храната.


さま, 様 (сама) - това е като "сан", но показва изключително голямото ти уважение към човека, с който говориш. В нормална ситуация е изключено да се срещне. Освен когато става въпрос за богове естествено, се ползва само по писма или бизнес мейли. Виж ако работиш като прислужник на някой богаташ - да. Тогава ще ползваш сама. И то, като "сан" може да се срещне не само за хора.. например: otsukisama = луната(да кажем, при пожелаване на нещо..), пак е вид обожествяване де...

殿 (доно, тоно) - като "сама", може да се преведе като Господар(Лорд), но тази форма вече не се ползва в ежедневната реч. Може да се види на сертификати, награди или при разговор по време на чайна церемония.

上 (уе) - което буквално означава 'горе', преди се е ползвало за Господар, лорд в смисъл на "по-висш", "по-голям"... За обръщение към баща. Но вече почти(даже хич)не се ползва.

先輩 (семпай) - ползва се като уважително буквално за "човек роден преди теб". По-голям на години, в по-горен клас/ранк. бтв - чете се семпай, но се пише сенпай. В японския няма самостоятелно "м".

後輩 (Kouhai) - обратното на семпай - ползва се за по-малки в твоята йерархична структура - училище, клуб, ала-бала....

君、ちゃん ( кун, чан ) - Първо, слуха, че kun е за момчета, а chan за момичета -- изобщо не е вярно. Просто жените са по-ниско в социалната йерархия и затова получават по-малко уважение. Покрай тая еманципация вече и на жените им викат kun, въпреки, еманципацията хич да не е такава, каквато се прокламира. Това се използва вместо сан когато си говориш с приятели или когато ти говори някой доста по-високопоставен. Примерно шефа ти може да ти говори на kun ако примерно иска да се сближите един вид. Това че chan се използва от деца също не е много вярно. Да, от съвсем малки може да се използва когато говорят на непознат, но това е защото не разбират разликата в отношенията. Като цяло си е невъзпитано да кажеш на някой младеж ако си дете oniichan или oneechan ако не ги познаваш много добре.
Btw възрастни мъже могат да използват kun когато говорят помежду си ако са добри приятели, но възрастни жени да ползват chan е доста по-рядко срещано.
Чан може да се ползва например за възрастен, към който си много привързан. Например любимата баба ще е обаачан(お婆ちゃん).

先生 ( сенсей ) - най-често се използва като обръщение към учител. Също така се използва като обръщение към лекар или писател и още някои други определени професии. Няма значение какви способности притежава.

家元 (иемото) - е по-учтива форма от сенсей. Среща се за учители с най-висок ранг, по калиграфия, икебана или чайна церемония, глава на училището или къщата.

お兄さん, お姉さん (ониисан, онеесан ) - това значи съответно брат и сестра. Ако става въпрос за твоят брат или сестра можеш да прибавиш към името му/й нии или нее или да се обърнеш към него/нея с ониисан или онеесан. В зависимост от отношеният може сан да се замени с онии/онее~чан. Също така може да се изпусне 'о'-то в онии/онеесан(/чан). То пак е уважителна частица. За хора, които не са ти братя или сестри се използва както на български е "батко" или "кака".

兄貴、姉貴 (аники, анеки) - идват от "ани" и "ане", които са официалните обръщения за твойте бате и кака. Обаче се ползват в смисъл на 'кръвни братя' между якуза.
兄上、姉上 (аниуе, анеуе) - същото, но в по-уважителна форма(както виждате се пише с йероглифът за "уе"wink

Ъм, тъй като си правех речник за себеси по едно време, направо ще пейстна роднинските връзки, че така и така навлязохме в тях:

ごしゅじん ご主人 Съпруг (нечий) гошуджин
おっと・じゅじん 夫・主人 Съпруг отто или шуджин
おくさん 奥さん Съпруга (нечия) окусан
つま・かない 妻・家内 Съпруга тсума или канаи
こども 子ども Дете кодомо
りょうしん 両親 Родители рйооши
おとこ 男 Мъж (ползва се по модела男の人 за учтивост) отоко(но хито)
おんな 女 Жена (ползва се по модела 女の人 за учтивост) онна(но хито)
おとこのこ 男の子 Момче отоко но ко
おんなのこ 女の子 Момиче онна но ко
きょうだい 兄弟 Братя/Сестри siblings кьоодай
あに 兄 Брат (по-голям) ани
おにいさん お兄さん Брат (нечий) ониисан
あね 姉 Сестра (по-голяма) ане
おねさん お姉さん Сестра (нечия) анесан
いもうと 妹 Сестра (по-малка) имоуто
いもうとさん 妹さん Сестра (нечия) имоутосан
おとうと 弟 Брат (по-малък) отоото
おとうとさん 弟さん Брат (нечий) отоотосан
おばさん 伯母さん Леля обасан
おばあさん お婆さん Баба обаасан
おじさん 伯父さん Чичо оджисан
おじいさん お爺さん Дядо оджиисан

И като за край, един бонус за феновете на Juuni Kokki~like анимета...

Кралски титли:
閣下 (kakka)
かっか - Ваше (Негово) Превъзходителство

殿下 (денка)
でんか - Височество

陛下 (хейка)
へいか - Величество

天皇 (танноу) - Император

将軍 - (шоугун) - военен, политически и исторически ранг. Нещо като "генерал"

王 (оу) - Управляващ, Крал, Монарх....

Може да прочетете повече тук.
___________________________________________

А как ми се спи... няма такъв термин .... Айде утре може да добавя още....

____________Най-често срещани думи в аниметата_________

日本語 <-> Български език.
Най-често ползваните думички.

Преди да посоча смятаните за основни, искам да спомена нещо много важно! -- В японския ударения НЯМА. Тъй че моля Ви, недейте да слагате такива. Думите се четат сравнително монотомно- просто си ги изговаряйте на срички, освен ако няма допълнително посочено инфо.
Мнооооооооого се дразня като чуя(главна буква=ударение) "аНИме" или "наРУто" или "аКАне"... манете вие как американците дублират - слушайте как се изговарят наистина... ("Аниме" / "на-ру-то" / "а-ка-не"wink. По-долу съм писал по модела :изговаряне: - :значение:, обяснение (ако е нужно).
Мислех да ги пиша и на хирагана, ама щеше да е много тегаво + това навсякъде се пишат с канджи, а това щеше да ми е още по-голяма мъка. Ако ви интересува, има речници и такивамитиработи на края на поста....

Забележки:
"в" се чете като английското "w"
"у" в повечето случаи се изпуска, но си зависи от кой край на япония е човек, а и от думата-- изговаря се глухо
Двойни тт / кк се изговарят с пауза. ят,та = ятта......
Не всичките думи съм написал в дишоокее(речникова форма) и почти хич не съм ги превеждал от речникова форма, поради естеството на темата, съм ги превеждал в ползваните им варианти.
__________

Aбунай - внимавай/опасно
Ай - любов
Айте - опонент/противник
Акума - дявол
Аригатоу - мерсиско /благодаря

бака - глупак/тъпанар/глупчо, може да е направо комплимент, ако се съди по BG аниме фен(ки) или влюбени аниме героини...
бакемоно - чудовище/нещо глупаво

чакура - ки, вътрешната енергия на живите
чигау - грешно/не е така/различно...
чикара - сила(физическа)
чиби - мъничко, обикновенно - каваии нещо
чи - кръв
чи - ки
чичи - баща, female личност от форума
чикюу - Земя (планетата ни)
чотто - малко

дайджообу - няма проблем/добре ли си?/добре(е/съм)/о.к... зависи от интонацията.
дамаре - млъкни/затвори си устата
даме - тз, лошо/недей/не!
даре - кой
доко - къде
демо - но/обаче
джигоку - ад
джибури - студио Джибли. На тях има вече именуван и жанр в anidb, тъй като те правят предимно/само приказки(и то страхотни).
джошикоосей - гимназистка
денва - телефон
дай - най/висше
джаа - тогава...

фузакеру(на) - не се мотай/ни съ ибафай с бай брадър
фуне - кораб
фуруй - стар
фуку - дрехи

ха - зъб
хай - да
хана - цветя
химитсу - тайна
хидари - ляво
хикари - светлина
ханаши - история/приказка/разговор
хаха - жена
хаяй - бърз, ранен
хентай - странен/перверзен
хидой - ужасен, ползва се за възмущение
химе - принцеса
химавари - слънчоглед

ии - добър/добро
ику - отиване/вървене/тръгване... зависи.
иночи - живот
итай - боли/болка
ичиго - ягода

йоокай - прието!

камаванай - независимо(от)
ками - Бог
канаразу - със сигурност
канджи - усещане/йероглиф
кареши/каноджо - гадже(мъжко/женско)
коиби - любовник(унисекс)
каваии - ♥сладко♥ (не за вкус)
казоку - семейство
кеншин - .... swordsman...
кедо - обаче
кега - рана
кейсацу - полиция
кейтай - gsm
ки - вътрешната енергия, духовната енергия/дърво
кимочи - усещане/чувство
кимасу - идване. Но е различно от нашето, може да се ползва само в случай, че се говори за друг човек, че 'идва'. Не може да се каже за себе си "идвам" - трябва да е с "икимасу", освен ако не се ползва в нещо като "Знам как да дойда", "Идвал съм преди"...
кокоро - сърце
коросу - убиване
ковай - страшно
котае - отговор
куру - идва

макасеру - остави(на мен)/можеш да разчиташ(на мен)
маке - губене/загуба
махоу - магия
махоу-шооджо - магическо момиче
махоутсукай - ползващ магия, магьосник
мамору - защитавам/пазя, ех колко беше актуална тая думичка навремето, сега нещо заглъхна...
масака - не мож' да бъде! / не е вярно
мачимас - чакам, чакане
мачи - град/път
матсури - празник/фест
мочирон - разбира се
моо - вече
мусуме - младо момиче, може и да е наскърбително - ку*ка

нака - във
накама - близки приятели
нани - какво
наруходо - ааа, ясно/ разбирам
нигеру - бягане/бягство
нинген - човек
нингьоо - кукла
неко - коте

охайоо - добро утро!
окору - да се ядосаш
онегай - моля,(те), желание(молба)
они - демон

рйоокай - прието
рюу - дракон

са - "Та..." , ползва се като подкана - "са икимашоо" "та, да тръгваме"
сасуга - както и можеш да очакваш(от),
семпай - в йерархия(като училище) всеки, който е роден преди теб/е с година по-голям... пише се с "н", но се изговаря с "м"
сугой - страхотен, като възхищение обикновенно
сутеки - страхотен/красив, като за вид обикновенно
субарашии - невероятен/страхотен - по-мощно от горните 2
суки - харесване/обич
суру - направя, форма на шимас

шкаши - обаче
шката (га) най - няма какво да се направи(помогне), няма начин
шинджи - вяра, доверие
ши - смърт/четири
шицкой - настойчив
шимас - правене/играене, ползва се за супер-много неща - правене на разходка, играене на футбол, готвене...

тайхен - големи неприятности/ужасно
таске - помагане
татакай - битка/бой
текки - враг
томодачи - приятел
тотемо - много

унмей - по съдба/съдба
урагири - предател
урешии - щастлив/радостен
урусай - поносимо шумен
усо - лъжа
уваса - слух

----напомням - в = w --- ва ~=~ уа
вакару - разбиране/знаене
вана - капан

ябай - проблем(наличен), проблематичност
якусоку - обещание
ямеру - спри
ясашии - нежен/мил
ятта - успях!, може да се срещне като Банзай.
яримас - ще го направя!

юме - сън/мечта

__________________________________________

ООООООООООООООООООООО Не мога повече ......

РЕЧНИК:
http://www.j-talk.co...earch/index.php

ОЩЕ -

http://en.wikipedia....e_otaku_culture

ОЩЕ МНОГО -
http://www.flame.org.../animedict.html

Някъв учебник, който съм качвал преди години>?
http://rack5.free.ev...e2/sheff/Japan/
___________________________________________________

Нееееееее ми се занимава повече... приемам критика и разни такива работи....приемам поправкиии...... мммммм.... транскрипцията съм я писал както е най-близко до изговарянето... =/ ....
~


Източник : Animes-BG


#310802 Рамка,Картичка

Posted by aelz on 01 June 2010, 19:36

Търсих урок,но не намерих.Искам да постигна следния ефект(,но по-добър)тип баскетболна картичка.
От един сайт намерих и направих ето това: http://prikachi.com/files/1627443e.jpg
Това не е толкова зле,но ми се иска по-голямо качество на рамката,да има прикачена емблема на отбора и място за допълнителна информация.
Ще съм ви много благодарен ,ако ми покажете как мога да го направя с фотошоп или някоя друга програма.


#305894 Ъпгрейд на цялата система - сайт и форум

Posted by nevelin on 28 November 2009, 23:34

Очакваните промени по форума вече са факт, а тези по сайта текат в момента.

Това са причините в момента да работите вече с новата обновена версия на форума. Същевременно се работи и по пускане на новата версия но сайта. Това може да отнеме известно време, поради необходимостта да се прехвърлят уроците и да се имплементират новите функции.

Работата по форума ще продължи успоредно с тази по сайта.

Извиняваме се за евентуалните неудобства, предварително благодарим за разбирането Ви!

Ако забележите някакви проблеми по сайта или форума, моля пишете ги в тази тема за да може да предприемем необходимите мерки.

Също бихме се радвали да чуем вашето мнение относно бързодействието на сайта и форума след днешните промени.


#309042 Как да създадем професионално лого

Posted by np09 on 17 March 2010, 12:34

Забелязах, че често се пускат теми с лога, повечето, от които си остават само опити. Преди доста време написах статията на английски тук, но за да не затормозявам хората с четене, реших, че може да е полезно и на български.

Логото не е просто графичен елемент, стоящ до името на компанията. Трябва да сте пределно наясно какво означава "лого" преди да започнете да създавате такова. Може да бъде само текст, само графика или и двете. Считайте логото за лицето на вашия бизнес - то показва отношение, заявява позиция, всеки цвят и детайл в него носи определена информация и говори с езика на дизайна. Задайте си въпроса "Какво искам да каже компанията ми?"

Ето няколко неща, които трябва да имате предвид, като правите лого:

1. Какво трябва да бъде логото


- Просто
Не винаги знате къде ще се използва това лого. Може да е на визитни картички, сложено в уеб сайт, брошура, билборд и какво ли още не. Не е желателно да е прекалено детайлно, защото миниатюрните части може би ще стоят чудесно на билборд, но едва ли ще се виждат на малък формат, като този на визитките, и ефектът ще се загуби. Трябва да се забелязва по един и същи начин, независимо къде е поставено. Зрението ни е пригодено подсъзнателно да запомня по-лесно простите елементи, отколкото усложнените такива, защото първите натоварват ума ни по-малко. Разбира се, желателно е да използвате невероятните си артистични умения в показването на детайли в други сфери на дизайна, но логото не е от тях.

Не робувайте на цветовете. Може да са един, два или три, но не е препоръчително да са повече. Логото трябва да изглежда атрактивно и носи същото усещане, независимо дали е цветно или черно-бяло. Все някъде ще се наложи да го разпечатате и без цвят.

Най-простият пример за успешно лого е на Coca-Cola. Един цвят, само текст с модификации, стои чудесно във всеки един цвят, размер и всички го разпознаваме.

- Свързано с темата

Това е другият ключов момент - трябва ясно да бъде свърано със сферата на дейност на компанията. Всяко лого е създадено за определена таргет група - за хора на определена възраст, занимаващи се с определена дейност. Трябва да знаете за кой е предназначено логото, кой ще го гледа и на кой трябв да направи впечатление, какво би искал да види този човек. Ако, например, правите лого за магазин за детски играчки, то несе предполага да използвате груби елементи, ръбове, защото ще е предназначено за деца и техните родители (а всеки родител се вдетинява малко или много покрай детето си :) ). Шрифтът също е от първостепенна важност за цялостното възприятие на дизайна и настроението, което носи. Пак пример с магазина за играчки - шрифтът може да е по-ръкописен, разчупен, несериозен, в пастелни цветове, така че да носи весело усещане. Противоположните неща важат за логото на мащабна фирма, обаче, защото нейните клиенти далеч няма да са деца, а зрели личности, занимаващите се със сериозни дейности (не обичам думата "бизнес", затова съзнателно я избягвам тук). В този случай, колкото по-изчистени са линиите на логото, толкова по-добре. Опростен дизайн, идеални геометрични форми, комбинирани с използването на 1-3 цвята и официално изглеждащият шрифт с правилни пропорции носят усещане за сигурност, сериозни намерения и спокойствие. А за клиентите в бизнеса няма по-важно от сигурността на инвестицията им. Забравете ръкописните, "къдрави" буквички.

- Запомнящо се
Логото може да се види и само веднъж, но да се запомни и да се разпознава в бъдеще. Ако се съобразите с правилата, това не би трябвало да е трудно. За постигане на тази цел, логото трябва първо да бъде уникално. Не е желателно да напомня на друго лого, особено, ако е в същата сфера на дейност, това изглежда непрофесионално и дори смешно. Когато хората видят логото ви за втори път, трябва да си помислят "Това е логото на тази компания", а не "Това е лого като на едни компании...може би?!". И тук отново идва моментът с опростяването на формите.

- Векторизирано
Тъй като качеството на логото също е от първостепенна важност, то трябва да бъде във векторен формат, подходящо за печат. По този начин се запазва идеалната линия, няма загуби в качеството наизображението, независимо в какви размери се използва то. След печата трябва да изглежда по същия начин, както е в оригиналния файл. Атрактивните сенки, градиенти, отражения и какви ли не още ефекти на Фотошоп могат да изглеждат чудесно, но правейки лого - забравете за тях! Страндартните програми за векторни изображения са Illustrator, Corel Draw, които предоставят огромно разнообразие от възможности да изразите идеята си. Разбира се, може да използвате и други такива, стига да предоставят същите функции и крайният ефект да е постигнат, съобразен с всяко изискване за печат. Едва ли е нужно да уточнявам, че се работи в CMYK.

- Издръжливо във времето

Понякога трудно за постигане, но логото трябва да изглежда по един начин днес и по същия, ако го погледнете след време, оригиналността му трябва да се запази. Както модните тенденции в облеклото се променят, така и в графичния дизайн не остават едни и същи, но това не значи, че можете да си позволите логото да влезе в графата "старомодно". Друг начин да запазите идентичността на логото е да не го променяте често. Веднъж направено, бъдете сигурни, че това е финалният резултат, който търсите и нека да остане такова. Всяка промяна изисква привикване от страна на хората, това не ви помага.
(Отново пример с Coca-Cola - логото е променяно веднъж за толкова години, докато конкуренцията от Pepsi го е променяла няколко пъти :) )


2. Започване на работа


- Не използвайте само компютърните си умения.
След като сте преминали по-горните стъпки, може да започнете да рисувате логото. Най-неправилният начин е да седнете пред компютъра и да започнете хаотично да си пробвате елементи и шрифтове, докато достигнете някои, които ви допадат и евентуално могат да си паснат едни с други. Първо измислете какво искате да представлява логото, после вземете лист и молив и си нахвърляйте няколко идеи. Като решите, че някой от опитите е удачен, съобразен с всичко споменато дотук - започнете да го илюстрирате и с компютър.

3. Оригиналност

- Идеите

Не започвайте дизайна на лого без да имате ясна идея какво искате да представлява той. Когато ви попитат защо сте го направили така - с тези елементи, тези цветове, това подравняване, в този размер и т.н., трябва да имате обоснован отговор за всичко. Както казах, всеки минимален детайл и точно определен цвят носят своето послание, което не би било същото, ако се заменят с други. Както писах и в друга тема - най-грешният отговор е "Защото така изглежда добре", издава непрофесионализъм. Всеки може да направи нещо, което му харесва, избрали са вас, защото знаете кое как трябва да е и защо да е така.


Естествено, има още много неща, подробности за предпечата и какво ли не, но лека-полека ще добавям. Надявам се поне малко да е било полезно :)


#306947 Хубаво е да знаете, че...

Posted by bubsss on 25 December 2009, 20:13

Глобални особености (важат навсякъде):

 • за всяко нарушение на някоя от точките в общите условия получавате 20% предупреждение, при достигане на 100% автоматично ще ви бъде забранен достъпа до сайта за период от 30 дни
 • на всеки 30 дни нивото ви на предупреждение ще спада с 20% и така до пълното му изчистване (текущото ви ниво на предупреждение може да видите в профила си)

Особености в сайта:

 • всеки регистриран потребител може да си персонализира сайта и сам да избира кои категории с уроци да вижда и кои не - настройки на сайта
 • всеки регистриран потребител може да маркира уроци като любими - любими уроци

Особености във форума:

 • първите 25 мнения на всеки потребител ще са видими след одобрение
 • всяко мнение или тема ще може да бъде редактирано от автора му през следващите 8 часа (за специалните групи времето е 24 часа), след това време няма да можете да го редактирате
 • за всяко мнение може да получите положителна или отрицателна репутация (общата ви репутация е видима след всяко ваше мнение), тъй че имайте едно наум какво пишете
 • "археолозите" няма да могат да изкопават теми по-стари от 90 дни (само екипа и специалните групи ще могат)
 • в "около сайта" теми могат да пускат само Администратори и Модератори, все пак това е раздел, където само хора от екипа трябва да пишат
 • в "предложения и критика" теми могат да пускат само потребители с минимум 50 мнения, на всички ни е писнало от новорегистрирани всезнайковци
 • във "всичко останало" мненията не се броят и не увеличават общият ви брой мнения

Ако се сещате за някоя друга особенност, която не е описана, моля пишете в темата за да я добавя.


#306035 Довиждане Photoshop-BG, здравей iTSchool

Posted by bubsss on 05 December 2009, 17:04

Преди броени секунди пуснах новата версия на Photoshop-BG. Може би се чудите защо обаче пише iTSchool? Защото това ще е новото име на сайта, скоро всичко ще пренасочва към itschool.bg. Идеята е да има уроци за всичко и всеки да може да си избира кои раздели да вижда (този модул още не е пуснат). Ще има и други изненади но за тях ще разберете по натам.

Засега има недовършени модули или такива кои още са скрити, но скоро и те ще са достъпни.

Сайта е с изцяло нова визия и е пренаписан от нулата. За момента са спрени коментарите след уроците, докато проведа още няколко теста и ще бъдат пуснати.

Надявам се новият сайт да ви хареса и ще се радвам да чуя вашето мнение за него.

Ако забележите нещо нередно, моля докладвайте в тази тема за да бъде оправено.


#291453 Малко мои дизайни :)

Posted by mal40 on 04 February 2009, 16:00

http://store.picbg.n...33d57b18505.png
http://store.picbg.n...c26c9f0877f.png
http://store.picbg.n...89b7b5013c7.png
http://store.picbg.n...a7c4a8c480e.png

#1 е един от първите ми дизайни, #2 не е за мен, искаха ми го и скоро ще бъде работещ сайт, #3 го направих вчера докато нямах нет и се чудя ако трябва да се коди нещо подобно бекграунда как ще изглежда на уайдскрийн :D Ако обаче облаците завършват както са вдясно на еднакъв фон е добре :D И #4 очаквам да ми го коднат, не ми е портфолиото засега :) В него целях да е семпло и да се отличават картинките и дизайните, а не текста и дизайна на самата страница :) Блогът няма да го правя сега - хабер си нямам от кодиране, дори и wordpress и ще го оставя Read Only :D Това са горе-долу читавите ми дизайни, имам още куп боклуци ама.. няма смисъл да ги поствам :) Коментирайте и критикувайте ще да мога да се науча на нещо ново оттук :P


#306832 Моята нова тема

Posted by serenity on 21 December 2009, 19:21

Извинявам се предварително за вероятният голям размер на рисунката, както и от качеството и, но нямам фотошоп и възможност да я обработя. А държа да получа коментари по нея ( все пак това доста време мина от последния ми пост тук). Някаква творческа криза ще да е :)

Благодаря на отзовалите се.

Публикувано изображение


#313083 Рисунки

Posted by _sasho on 17 March 2011, 11:32

Малко нови неща

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение


#311155 Рисунки

Posted by _sasho on 03 July 2010, 15:38

Ми не знам дали така правят майсторите ама аз ги правя с голям размер, обаче като бачкам не ги зумвам много да не му изтървам края. Използвам прости четки само промяна на Opacity на Pen Pressure. Идеята ми е след 10-тина години да стана изрод ако обаче междувременно не стана рентиер :)

Ей го 1:1

http://www.skachkov....er_details1.jpg

http://www.skachkov....er_details2.jpg

За времето. Хм. Май доста. Не мога да преценя, защото го правя за успокояване и между другото.


#309530 Space Art

Posted by Soulscream on 06 April 2010, 02:49

1. Публикувано изображение

2. Публикувано изображение

3. Публикувано изображение

4. Публикувано изображение

5. Публикувано изображение

6. Публикувано изображение

7. Публикувано изображение

8. Публикувано изображение

Номер 4 и номер 7 са печелили daily deviation в deviantart.com
Още творби тук: http://archang3lzz.d...lery/#_featured Там са качени и уолпейпър резолюции за повечето така, че някой ако евентуално се обърка може да си свали :)
Ако нещо с оразмеряването не е като хората моля за извинение :)#309258 me spam session

Posted by Brute_Force on 25 March 2010, 19:06

merci. радвам се, че ви....радват... Апропо идеята на свинете - прасонавти е точно такава.....да покорят космоса... :)

Ето тука едно тъпо и неангажиращо - рекламно-промоционално ....нещо си....
Публикувано изображение


#308878 МалкО рИсуНки От bunny-ту [^-^]

Posted by np09 on 13 March 2010, 18:56

като начало се насочи в прерисуването на нещо смислено .


тоест - разгледай рисунките на Петенцето и НЕ прави такива :D

На мен ми харесва, има живот....може и така да го оставиш... :)


#308869 МалкО рИсуНки От bunny-ту [^-^]

Posted by `` Bad Bunny `` on 12 March 2010, 19:25

Значиии.. Първо: -Здравейте! .. Нова във форума и напълно начинаеща в рисуването.. ;д.. но все пак ето една рисунчица от мене. Чудя се какво да добавя, но не се сещам за нищо освен цветове. Ако сложа цветове картината ще се развали. Незнам какво да правя.. Не ми изглежда довършена. Ето картината. Предварително съжелявам за размерите.. :unsure:

Публикувано изображение


#306039 Довиждане Photoshop-BG, здравей iTSchool

Posted by street87 on 05 December 2009, 18:05

Честито на сайта като за начало...дизайна е много добър,харесва ми...но само до тук...нещо ми липсва удобството на старата версия...няма ги категориите,няма ги картинките с готовите резултати на уроците...защото лично при мен ми беше много по лесно да запомня картинката на урока отколкото неговото име...тия етикети нещо нищо не мога да им схвана...ако си го направите като старата версия с отделно прозорче отстрани ще бъде много по добре...за бързо и лесно избиране на подкатегориите...като цяло...сайта изглежда много добре но не е особенно удобен за ползване..поне при мен е така....лично мнение..надявам се с понататъшните промени които още не са готови тези недостатъци да си отидат...Успех...


#305903 Ъпгрейд на цялата система - сайт и форум

Posted by maqpen4eva on 29 November 2009, 11:32

А според мен е много по-бързо


#291454 Малко мои дизайни :)

Posted by Sigrina on 04 February 2009, 16:06

1 - не ми харесва :)
2- по-добре от 1, но пък няма детайли.
3 и 4 - много ми харесват :)
Подреденичко и изчистено. Най-полезните и лесни за употреба :) И не ти изтичат очите :D


#307276 Първите ми векторни опити

Posted by np09 on 07 January 2010, 03:00

Така да се каже - първи допир с илюстратор от преди време :)

Публикувано изображение

Публикувано изображение