Прехвърляне към съдържание


Снимка
- - - - -

Качествен преход от RGB в CMYK


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 vremenen_akaunt

vremenen_akaunt

    Нов

  • Потребители
  • 6 Мнения:
  • Точки:0
  • Новини:0
  • Уроци:0

Публикувано: 28 October 2008, 01:59

Здравейте,
този туториал предполага, че знаете какво са цветовите пространства Lab, RGB и CMYK, които фотошоп поддържа, и сте запознати с проблемите, които възникнат при прехода между двете: когато обърнем изображение от RGB към такова в CMYK, то потъмнява. Тук ще ви покажа един прост, недеструктивен начин да запазите качествата на изображението и даже да го подобрите. Прилагам снимки ( които не бива да се крадат!! ), но промените са доста финни и не всички от вас ще ги видят на мониторите си.

1. Отваряме изображението.
Публикувано изображение
От Image/Mode можем да проверим какъв е цветовият му профил: RGB или CMYK. Другите варианти в менюто засега не ни интересуват. Предполага се, че работим с RGB - имаме три цветни канала + композитния.

2. Image/Mode/Lab Color

Теория: Lab е специалното, универсалнаи за всяка машина пространство на цветовете, коеото математически обхваща целия видим спектър. То съдържа всички останали, по-малки пространства-RGB, CMYK, отделните цветове и химически определени багри като кафяво,златно, кехлибарено и пр. Когато изображението мине в това пространство, то си остава същото и същевременно автоматично се обогатява, все едно сме се прекачили от Лада самара на състезателен джип. :lol: Така можем да си играем с него без да се опасяваме от загуби на цветна информация.

3. Поглеждаме в каналите и виждаме, че пак са три, но с различни имена - L - Lightness ( Осветеност ), a ( tint-разцветка ) и b( цветна температура ). Сега ще си поиграем с тях.

4. Създаваме си два слоя копие на изображението ( Ctrl + j ):

4.1. Първият - Image / Apply Image / a ... Blending Mode: Soft Light
4.2. Вторият - Image / Apply Image / b ... Blending Mode: Soft Light

5. В каналите - канал Lightness - там се прилага вездесъщият филтър Filter / Sharpen / Unsharp Mask : 50, 50, 40-45 ( колкото е необходимо, на око ).

6. Image / Mode / CMYK. Flatten Image - yes.

Публикувано изображение

7. :)

Леле, колко прегоряла мадама ! :o Какво ли сгафихме ? Разбира се, грешката е, че сме качили във форума, който е Web - RGB- картинка във CMYK. Бързо оправяме грешката ( с което за жалост губим част от постигнатото ) и ето какво получаваме:
Публикувано изображение
Пълнокръвно CMYK изображение, при което не само се добавят цветове, но и се запазва -в случая - волуметриката на кожата и нейните характеристрики като бенки, симпатични бръчици и прочие :). Предлагам да пробвате метода и се надявам да ви свърши работа B)
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители