Преглед на новина

Франция се надбягва с ''Гугъл'' за онлайн библиотека

Сред просторните поля на Централна Франция екип от специално подготвени помощници и експерти вкарва литературното наследство на Европа в дигиталната епоха.

Казано не толкова грандиозно, те получават заплата да прелистват страници, разказва Ройтерс, пише dnevnik.bg.

Компанията, за която работят - Safig, е една от няколкото в Европа, специализирани в дигитализиране на книги чрез апаратура и хора за обръщане на страница след страница. Това я поставя точно в центъра на френския план за огромна онлайн библиотека и опита й да договори сделка за цифрови книги с американския интернет гигант "Гугъл" (Google).

"Намираме се в политически деликатен период. Какъвто и да е резултатът, той ще определи бъдещето на книжния пазар", коментира ръководителят на проекта Кристоф Данна.

Планът за вкарването в цифров вид на съдържанието на библиотеки и музеи във Франция струва 750 милиона евро и на него се гледа като съюз между националната гордост и индустриална стратегия - Бруно Расен, ръководител на Националната библотека на Франция, е също така и стратегически съветник в НАТО.

Скептици изтъкват, че дигитализираните 10 милиона книги на "Гугъл" далеч надхвърлят френските усилия, включително тригодишния договор със Safig за сканиране на 300 000 книги за националната библиотека.
Възможен изход от конкуренцията е компромис, който ще ускори масовото дигитализиране на книги.

"Това е нещо като фабрика. Не правим коли, но сравнението е доста близко", казва Данна. На Safig се плаща на сканирана страница, няма значение дали е от класическо произведение или от "Белгийско законодателство за професионалните съюзи".

Според някои анализатори паралелът с производството на автомобили наистина е подходящ - Франция е обвинявана в протекционизъм и войнствено отношение спрямо чуждестранни фирми в опита да преформатира своя пазар за книгоиздаване, оценяван на 4 млрд. евро годишно.

Ако новината ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.Новината е добавена от: nevelin
Източник: http://www.topnews.bg/bg/article?id=26677

Добави коментар

Трябва да сте регистиран потребител за може да оставяте коментари! Направете своята безплатна регистрация още сега.