Преглед на урок

Инсталиране на четки във Фотошоп

Инсталиране на четки във Фотошоп
Инсталирането на четките за Фотошоп не е трудно, но межа да бъде малко объркващо за това следвайте тези елементарни стъпки и няма да имате проблем при инсталирането им.

Фаилове
Четките във Фотошопа са разпределени на два вида. Най-обикновения вид е т.н 'ABR' фаилове или множество четки съдържащи се в един фаил.

Другият вид за разпространяването на четките са фаиловете 'PNG'. Много хора използват тези фаилове в стандартната работа на графики, но те се използват в фотошопа заради някои от техните по-добри качества, като например регистрират размер.
Всеки фаил има илюстрация, обикновенно сиво изображение, от което четката може да бъде дефинирана.

Неудобството на 'PNG' фаиловете е че са само за по един файл и така ако четките идват като набор Вие ще трябва да ги зареждате една по една вместо да използвате само един (както е при ABR файла). Преимуществото е че те нямат проблем за съвместимост между версиите на Фотошопа.

Общо взето “ABR” файловете са за предпочитане, но и двата вида си имат свойте предимства. По-долу можете да видите иконките на файловете. Според зависимост от това каква е вашата операционна система те могат да бъдат леко различни, но тези действат като общ пример:Инсталиране на ‘АBR’ фаилове.
Инсталирането не става трудно, просто трябва да копирате фаиловете в правилната директория. Ако сте ги свалили в zip файл, можете да ги разархивирате направо в директорията.

По принцип директорията би трябвало да се намира в:
C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Presets\Brushes

Просто копирайте файловете там или другаде в зависимост от това къде се намира Фотошопа Ви и при следващото отваряне на програмата четките ще бъдат активни.

Използване на четки без да е нужно да се рестартира Фотошопа.

За да инсталирате четка\и без да рестартирате програмата, изберете инструмента на четката и щракнете менюто за селекция на четката. Натиснете на оградената стрела намираща се в дясно на падащото меню, след това дайте Load Brushes и изберете. След като заредите четка\и те ще отидат в долната част на менюто.Внимавайте, четките които изберете са там временно, след като промените набора им заредените четки ще изчезнат. Това е много удобно за временно използване.

Инсталиране на ‘PNG’ фаилове.

Инсталирането им не изисква големи усилия. Отваряте ‘PNG’ фаила, който желаете, след което отивате на Edit - Define Brush Preset и сте готови.

Ако искате да използвате само дадена част от изображението, селектирайте я с някой от инструментите за селектиране и отидете на Edit - Define Brush Preset и програмата ще избере сама селектираната част. Напишете име и дайте ОК, след това четката Ви ще бъде добавена временно в менюто с четките.

Ами това беше, както сами сте се убедили инсталирането не е никак трудно.
Надявам се да съм Ви бил полезен...

Ако урокът ви допада, споделете го в Twitter и Facebook или го запазете в Delicious.
Урокът е добавен от: bubsss

Коментари

iliyana

благодаря много.за мен като начинаеща е много полезно

nikolayppn

мерси

Krustev

мерси !!!

dessi

ами от де да ги сваля

Inlove_n_Lonely

еми в замунда.нет има четки :]

Inlove_n_Lonely

ами значи аз си сложих четките в
C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Presets\Custom Shapes
защото фаиловете бяха CSH пък и от мястото от което ги свалих пишеше че там трябва да се сложат
и нали рестартирах фотошопа и пак ги няма четките
накой да ми каже къде съм збъркала и какво да правя ;\

sando66

Теглете си всякакакви четки от : www.deviantart.com
а също така и Ваши творби може да качите .

leafon

мерси

Евгени

Inlove_n_Lonely като стартираш Photoshop-a отвори Custom Shapes и там трябва да са ти.
Но там не са четки а готови форми на които ти определяш само размера и ъгъла.

dj_mugs

мерси много за урока

Fodor

ви6те са то си е за друга жерсиа друго име на папката C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Presets\Custom Shapes за цс2 за др проблеми пи6ете ми

MonsSy``

"След като заредите четка\и" на мен може да ми зарежда само по 1 четка и хиляда пъти трябва да правя едно и също..плс кажете как мога да зареждам по повече четки наведнъж..ако изобщо може..

maqpen4eva

Тези "съвети" и "уроци" никак не са правилни! Не си тъпчете ФШ с излишни четки, които може и да не използвате никога - направете си папка на диска и си сваляйте в нея четките, а във ФШ си оставете само тези, които са по подразбиране. Слагайте имена с които да ги свързвате и когато ви потрябват си ги свалете от:
Edit - Preset Manager - натискате Load, намирате папката с четките и си сваляте тези, които ви трябват в момента, после по същия ред ги махайте защото затормозявате програмата и тя работи по-бавно, а ако се наложи да я преинсталирате или ъпдейтвате с по-нова версия, ще загубите всички добавки и това не се отнася само за четките, а за всичко, което добавяте!

lipuuto

Благодаря МНОГО!

lovely_D

eeeeee nai-nakraq my razbrah cakata na tezi prosluvuti 4etki! :D

BaMbIto

имам един проблем с четките
аз знам как да си ги инсталирам и работя с Photo shop, но явно нещо съм бутнала, защото когато избера дадена четка и отида на мястото където ще рисувам не ми излиза самата четка, която съм избрала и по този начин не мога да си коригирам големината, която искам да използвам.
Моля кажете ми къде мога да поправя това

maqpen4eva

Aко ти излиза като + сигурно си натиснала клавиша Caps Lock ( клавиша за писане с главни букви) от клавиетурата

Maasai

Има четки които са .EPS файлове... тях как да отворя ?

korsar

инсталитах си едни четки във формата на лъчи светлина-ама не ми е ясно как да сменям ъгъла и наклона им,моля обяснете ми

korsar

има многоооо да се уча още-благодаря

ina_nik25

Аз имам един проблем... Когато натисна load Brushes ми се отваря прозорецаа, но вътре няма нищо... никакви файлове, а аз съм СИГУРНА , че са там.

ina_nik25

Всъщност... оправих се.... Иначее Урока е мноооого полезен за начинаещи!

Добави коментар

Трябва да сте регистиран потребител за може да оставяте коментари! Направете своята безплатна регистрация още сега.