Преглед на урок

Цветови профили и работа с тях

Цветови профили и работа с тях
Цветови профили и работа с цветове


RGB - обхвашта три основни цвята червен, зелен, син – всеки от които може да се промени между 256 нива на интензивност.Моделът RGB осигурява достъп до
по-голям обхват от цветове, отколкото можете отпечатите.Ако правите изображение, предназначено за пълноценен печат, можете да очаквате загуба на много от най-светлите и живи цветове на вашето изображение.
HSB – hue, saturation, brightness.
Hue е чист цвят, изобразяващ цветовете на дъгата. Измерван чрез 360 градусов кръг, Червеното се намира на 0 градуса, жълтото на 60, зеленото на 120, циан на 180, синъото на 240 и маджентата на 300 градуса. Това е основна версия на RGB модела в пълнаинтензивност.
Saturation е представлява чистотата на цвета. Нулевата стойност на наситеност е еквивалентна на сиво. бялото. червеното и др. Цветове може да изразите в изображение със степен на сивото. Пълната наситеност представя чистта версия на цвета.
Brightness е осветеността или затъмнеността на цвета. Нулевата стойност е еквивалентна на черно. Пълната brightness, комбинирата с пълна saturation в резултат дава много жива версия на който и да е цвят.
При CMYK, разглеждате единичен цветови канал. черното означава висока интензивност на цвета, а бялото ниска интензивност на цвета. Ако се опитате да постигнете пълно-интензивните цветове трябва да приложите черно към единичните цветови канали, не бяло както бихте направили в RGB режима. CYMK не може да постигне много ярки цветове затова когато превклучите от RGB на CYMK цветовете изглеждат “убити”.
• Моделът LAB на CIE обхвашта всички цветове от RGB и CYMK и е независим от светлината и пигментите. Този модел запълва дупките в двата модела RGB и CYMK ( RGB напр. Осигорява богат избор на цветове в синъо-зелена област, но е беден на жълти, оранжеви и др. цветове в синъо-червената област-Lab поправя всичко това ).
Възможностите на режима вклучват три цветови канала – един за яркостта и два други за цветовата област ( алфа и бета ).
Яркостта при Lab е като осветеността при HSB.
Каналът алфа съдържа цветове варирашти от дълбоко зелено ( ниско оцветено ), през сиво ( средно осветено ), до розово ( високо оцветено ).
Каналът бетаварира от светло синъо, през сиво, до горящо жълто. Както в модела RGB тези цветове се сливат, за да образуват светли тонове.Само канала за яркостта ги потъмнява. Така може да мислите за Lab като за двуканален RGB с определена яркост.
• Може да използвате Lab, за да редактирате някои изображения. Ако планирате да отпечатите изображението като цветоотделка, вие можеда желаете да експерементирате с използването на Lab вместо RGB, защото осигурява конвертиране към CYMK без загуба на цветове, с изклучение на цветове които са извън областта на CYMK.
Grayscale ( нюанси на сивото ), когато конвертирате изображение от някакъв цветови режим към grayscale, Photoshop обикновенно преубразува стойностите на всеки цветови канал по начин, които запазва видимата яркост на работното изображение.
Bitmap, за да конвертирате изображение само в черно-бели пиксели.

Aко искате да дефинирате цветове без да използвате диалоговата кутия Color Piker. таблото Color ще се окаже полезен инструмент ( Window – Show Color ).Цвят за рисуване / цвят за фон – за да определите цвета, който желаете да редактирате.
Плъзгачи – влачете тръгълните плъзгачи, за да редактирате избрания цвят.
Знак “Внимание” – Photoshop показва този знак. когато цветът е извън възможностите на избрания цветови модел. Цветът до този знак показва най-близкия еквивалентен цвят на този, който сте избрали.
Лента с цветове – показва всички цветове съдържашти се в цветовия спектър на избрания модел.
Настроиване на лентата с цветове – за да изберете цветови модел изберете командата Color Bar ( стрелката ) от менюто на таблото Color. Ако изберете Current Colors, лентата с цветове се запълва с градиент от текущия цвят за рисуване, до текущия цвят за фон. Лентата автоматично се обновява при промяна на някой от цветовете за рисуването или за фон.
• Допълнителния панел Swatches на таблото Color позволява да “събирате” цветове за бъдеща употреба – контейнер ( таблица ) за предпочитани цветове.
• За да добавите текущия цвят за рисуване към контейнера, натиснете Shift + щракане на квадратче, за да промените съдържанието му или щракнете върху празно, за да го свържете с новия цвят.

Ако урокът ви допада, споделете го в Twitter и Facebook или го запазете в Delicious.
Урокът е добавен от: bubsss

Коментари

anthea7

Bravo.Много добро обяснение. Всеки си има понятие от тези неща от обща култура , но ти си прекрасно изчерпателен в обясненията си. Сега и да искам няма как да не ми е ясно.:):):)

nelinka_pepi

Аз имам въпрос, който незнам дали е свързан точно с урока. Направила съм някъде (незнам къде и как :)) ) някакви настройки явно, които сега не ми позволяват да оцветявам както преди. Примерно правя си кръгче, и когато искам да го оцвета в някакъв цвят с Paint Bucket Tool не ми се оцветява правилно и с наситен цвят, а е като сияние вътре в селекцията, как да го оправя? Ще съм много благодарна ако ми дадете отговор :)

stefko_25

Сложила си някаква стойност на Feather (като си вземеш инструмент за селектиране го има в овесното меню). За де не ти излиза така просто изтрий стойността която е била там. :)

nelinka_pepi

Много ти благодаря ! :)

klounvasko

изчезна ми бялото и сега съм с настройки от мониторал какво да направя?

cloud72

Хиляди благодарности за безценните обяснения в този урок! Справяйки се с едно обаче развалих нещо друго. Моля за съвет ако е по силите ти. Става въпрос за Foreground /Background при отваряне на нов документ. Със съответните опции за въвеждане на цвят по избор за фон Foreground или Background не се получава. Заради настройките или аз правя нещо не както трябва? Предварително благодаря.

_krasi_

Много добро обяснение.
Жалко само, че е пълно с елементарни правописни грешки... :(
Не знам браво ли да кажа или много зле...

Добави коментар

Трябва да сте регистиран потребител за може да оставяте коментари! Направете своята безплатна регистрация още сега.