Преглед на урок

Създаване на Screenshot

Създаване на Screenshot
Как да си направите моментна снимка на екрана (screenshot).

Освен, за да си онагледявате уроците тук, Screenshot може да ви потрябва в доста други случаи, като например, да си запаметите бързо екрана, докато разглеждате нещо. :)

Как става това:

1. Застанете върху екрана, който искате да снимате. Подредете си нещата, защото, както го виждате в момента, така ще изглежда и след като го щракнете.

2. На клавиатурата имате бутонче, на което пише Print Screen (горе до функционалния клавиш F12). Едно натискане е достатъчно, макар че видимо нищо няма да се е променило на екрана ви.
Имайте предвид, че размерът на екранната снимка, която правите зависи от резолюцията на монитора ви в момента, т.е. ако разделителната способност е 640х480 пиксела, то и направената снимка ще е със същите размери, ако резолюцията е 600х800, такъв ще се получи и screenshot-а, ако е 1024х768... и т.н. Мисля, че идеята стана ясна.
С Alt+Print Screen снимате само активния прозорец.

3. Отворете си програма за обработка на изображения (Photoshop, Paint или друга).

4. В отворената вече програма създайте ново изображение от менюто File -> New… или с клавишна комбинация Ctrl+N. Няма нужда да задавате размери на новото изображение, то ще бъде голямо точно, колкото е моментната ви снимка на екрана, защото тя вече е в клипборда.

5. От менюто изберете Edit -> Paste или натискате Ctrl+V и вече може да си разглеждате на спокойствие. Ако решите, че ви трябва и за после, сейфайте си файла. Иначе казано, третирайте си го като всяко друго изображение на компютъра ви.

Като махнеме дългите обяснения, урока може да се обобщи така:

- Print Screen от клавиатурата.
- Във Photoshop Ctrl+N
- Ctrl+V

Останалото зависи само от вас! Забавлявайте се! :)

Автор: Ledenata

Ако урокът ви допада, споделете го в Twitter и Facebook или го запазете в Delicious.
Урокът е добавен от: Ledenata

Коментари

zhivko7

Да разясня ако искате да направите скрийншот на отделно меню натискате Alt+Print/Screen От менюто изберете Edit -> Paste или натискате Ctrl+

borana

Мерси

ShadowSoul

Няма пейнт...омг...

zooney

е. недей така! аз пък нямах Word..
а тва доста време се чудех как го правите - мерси! :)

PeNtaX

Може ли някои да ми обясни... значи имам мултимедиина клавиатура и F - бутоните не ми бачкат в голяма част от нещата където ми трябват. Също така нямам Print Screen, а само Print и като трябва да принтирам на принтера нещо копчето си работи напълно нормално, а като ми трябва, за да си изкарам Screenshot въобще не бачка.. Що така ?! Също така и в една игра ми пише, че трябва да натисна F4, че да се махне един излишен прозорец и пак не бачка а по - принцип трябва да бачка.. Някви драивъри ли ми трябват?

dAnIt0

Много лош слу4ай си :}

bostko

Трябва ти клавиатура :)

Mitako

dAnIt0 написа:Много лош слу4ай си :}

tin4eto

колко било лесно добре чее беше ти та да ме светнеш по вапроса 10х

Fight_girl

поне със този начин не са нужни допълнителни програми

batramb0

Мерси ... Мн Полезно

Добави коментар

Трябва да сте регистиран потребител за може да оставяте коментари! Направете своята безплатна регистрация още сега.