Преглед на урок

Image modes

Image modes
Тук ще напиша по малко за всички image modes (режими)
Първо - сменят се от Image-Mode

1. Bitmap
Bitmap режимът съдържа един цвят - черно. Пикселите след това образуват варианти на сивото. Този режим се използва при печатане с матрични принтери.
2. Grayscale
Grayscale режимът има 256 цвята; черно, бяло и 254 варианта на сивото. Когато цветно изображение е конвертирано в Grayscale, всички цветове са премахнати и остават само степента на светлина, която се преобразува в сиви пиксели. Този режим се използва за принтиране на снимки/изображения, които са в сивата гама.
3. Duotone
Duotone е близък до Grayscale, но заменя черното с различен цвят. Използва се за принтиране с ограничени цветове
4. Index
Index режимът съдържа само 256 цвята. Когато конвертирате изображение в Index режим, Photoshop избира 256 цвята и заменя останалите с близки цветове от избраните. Този режим се изпозлва за намаляване на обема на изображението, обикновено се прилага на изображения за уеб-сайтове.
5. CMYK
CMYK е съкращение от Cyan, Magenta, Yellow и Key. Черното е наречено key за да не се бърка със синьо (от англ. Black - черно, Blue - синьо). CMYK режимът има четири канала, всеки с процент на светлина/контраст. Използва се когато се печата с цветен принтер. Повечето принтери използват CMYK режимът защото цветове CMY (Cyan, Magenta, Yellow) са по-светли от RGB (Red, Green, Blue).
6. RGB
RGB е съкращение от Red, Green and Blue (червено, зелено и синьо). RGB режимът съдържа три канала, и както при CMYK всеки от тях има степен на светлина/контраст. Този режим се използва за преглеждане на изображенията на екран (монитор) RGB цветовете са по-тъмни от CMY (Cyan, Magenta, Yellow).
7. Lab
Lab режимът съдържа 3 канала; lightness, chroma A и chroma B. Chroma A представляват 128 нюанса от зелено до червено, а chroma B представляват 128 нюанса от синьо до жълто, а както се досещате lightness представлява светлината на изображението. Lab режимът се използва за разглежадане и редактиране на Photo CD изображения.
8. Multichannel
Multichannel режимът конвертира в Grayscale нюанси. Всеки канал съдържа 256 цвята; черно, бяло и 254 нюанса на сивото. Този режим е специално за детайлно принтиране на черно-бели изображения.
Източник: http://fotofects.com
Автор: Denny Tang
Превод: GeorgeSG

Ако урокът ви допада, споделете го в Twitter и Facebook или го запазете в Delicious.
Урокът е добавен от: bubsss

Коментари

reloading

хубав урок за начинаещи ;)

herbalist

искам да питам ако например изключа две от оченцата и резултата от другите две как да го сейвам...

maqpen4eva

File > Save for Web - можеш да запазваш всеки един етап от работата си в JPEG, GIF или PNG

anthea7

готин урок:)

puhcho81

на мен не ми позволява да го запазя в jpeg!!!каква може да е причината?

Onimo

Мисля, че ако си избрал режим monotone, duotone и тн. след като всичко е готово, преди да save-аш трябва да избереш CMYK, RGB, или Grayscale (в зависимост от резултата) и тогава би трябвало да ти даде.

y0skata

много полезен урок

Bugs Bunny

изкам да ви попитам как мога да отворя точно това прозорче на снимката че го изгубих

maqpen4eva

Windows-Layers

Добави коментар

Трябва да сте регистиран потребител за може да оставяте коментари! Направете своята безплатна регистрация още сега.