Преглед на урок

Поставяне на снимка в рамка

Поставяне на снимка в рамка
Този урок, е за начинаещи потребители. Той няма за цел да ви покаже някакъв ефект като краен резултат, а да ви запознае по-подробно с някои често употребявани инструменти и функции във Photoshop (CS2).

Отворете рамката. Файла трябва да бъде във формат PNG (с прозрачен фон).Рамката, която ще използвам е с размери 300х300. Отваряме и снимката и проверяваме размера:

Снимката която ще използвам е с размер по-голям от този на рамката, освен това има и много излишен фон, затова ще я изрежа и едновременно с това ще намаля и размера, за да стане еднакъв с този на рамката. Ще използвам инструмента за рязане Crop Tool, като предварително посоча размерите, които искам да придобие снимката след изрязването:Задържайки ляв бутон на мишката очертайте контур, след като пуснете бутона, с помощта на малките стрелкички, които се образуват когато приближите стрелката на мишката към контура, ще може да намаляте или уголемявате рамката, както и да я въртите и местите, за да си изберете точния кадър, който искате да остане след изрязването, но не можете да променяте формата - тя ще остане квадрат според зададените стойности, ако искате да бъде правоъгълна - трябва да промените една от стойностите с по-голяма:Когато сте готови натиснете клавиша Enter и снимката ще бъде с желаните размери:Вече можем да добавим рамката. Връщаме се при нея Select -> All (Ctrl+A), Edit -> Copy (Ctrl+C), прехвърляме се на снимката Edit -> Paste (Ctrl+V) и готово:Ако снимката е по-малка, може да намалите размерите на рамката или да промените формата и по следния начин. След като сте копирали рамката и сте я поставили в снимката по вече показания по-горе начин, избирате слоя с рамката и отивате в Edit -> Free Transform, където можете да я намалите и да промените формата според снимката:

Ако рамката е със сложна форма, след като сте я копирали и поставили в снимката, изберете слоя с рамката и използвайте инструментаза да направите селекция. Селекцията не трябва да е с абсолютна точност, достатъчно е да минава през средата на рамката и да не напуска нейните контури:Сега се върнете на слоя със снимката и обърнете селекцията Select -> InverseАко слоя със снимката изглежда така:отключете го, като здържите клавиша Alt и кликнете 2 пъти на малкото катинарче. После натиснете клавиша Delete и така ще изчистите излишното. Слейте двата слоя Layer -> Merge -> Down (Ctrl+E), така добавяте горния към долния, следователно трябва да изберете преди това горния. Можете да използвате направо Layer -> Merge -> Visible, използва се още за сливане на повече от 2 слоя.Можете да изрежете излишния фон с Crop Tool и да запазите файла във формат PNG с прозрачен фон. Не забравяйте преди да започнете да режете, да изчистите полетата със зададени стойности за размери:A може да преместите изображението в средата, като използватеи да добавите фон. Кликнете с десен бутон на мишката върху снимчицата в панела със слоевете, от отвореното меню изберете Select Lyer Transparency така ще селектирате само картинката.След това Select -> Inverse, за да селектирате фона около нея:

1. Можете да изберете някакъв готов цвят от тук:и с инструментада запълните фона (Alt+Delete)

2. Може да отидете в Edit -> Fill и от падащото меню да изберете Pattern:3. Moже да опитате и в Layer -> New Fill Lаyer -> Gradient:но тук ще трябва да отделите повече време.

Ето какви ще са и резултатите:Забележка: Всички снимки и материяли използвани в урока, съм избрала напълно произволно от личния си фонд и те имат за цел единствено да онагледят урока, а не да покажат естетически вкус или стил!

Автор: maqpen4eva

Ако урокът ви допада, споделете го в Twitter и Facebook или го запазете в Delicious.
Урокът е добавен от: maqpen4eva

Коментари

weweb101

Благодаря за урока. Много ми е полезен.

vilimircheto

може ли да ми кажете от къде мога да си намеря и аз такива рамки,моля ви

maqpen4eva

В секцията Рендери - под главното меню!

vladimira

много хубав урок,благодаря Мая!

kkukkla

аз може ли да попитам,защо като задам настройките и всичко е както пише,ми идва рамката много малка,да не би самите рамки да са малки,и нищо не става.

maqpen4eva

Е няма как да знаем дали са ти малки рамките, това трябва да си го видиш ти - настройките и размерите се отнасят до рамката дадена в урока, тя е 300х300рх, затова и фиксираните размери за рязане са 300х300рх, ако използваш други рамки, провери им размерите и напиши тях

kkukkla

благодаря ти много,аз наистина съм намаляла рамките както пише в урока а снимките са ми оставали големи,сега вече с едни и същи размери всичко стана добре.....страхотни сте

kkukkla

може ли да ви попитам от къде другаде да си сваля рамки освен от тук?

gergana_batanova

искам да попитам,от къде мога да намеря рамки?

Darkana

И аз не знам откъде да извадя рамките :/ Много бих се радвала , ако ми кажете ...

maqpen4eva

В секцията "Рендери" има рамки, отваряте си рамката, сваляте си я на комп-а и после си я отваряте във ФШ

http://www.photoshop-bg.com/index.php?nav=renders&cat=2

Petiu6a

Много е готино, но я ми кажи от къде има6 рамката с цветята. Мая правиш доста уроци.Благодарна съм че има хора като теб.

maqpen4eva

Рамки се правят много лесно, тази аз съм я сглобила на бързо от една елипса и едно цвете и съм добавила някакъв стил по всяка вероятност от готовите

gosho9

Извинявам се за неуместния въпрос ,но по случай свети валентин ми трябва някоя подходяща

http://m1.kefche.com/icons/c/blush.gif

kedi_22

къде е тази секция за рамки немога да я намеря :(

maqpen4eva

Не я търси, няма е вече - премахната е

mihaeles

Писането на кирилица е задължително!

http://buboleshica.hit.bg/silvi_123_finissh.jpg

gogoizlati

А ако рамката е за 2 снимки

valimlsl

Ако имаш фотоскей ще е лесно.Намираш папката и търсиш име рамки. :)

Добави коментар

Трябва да сте регистиран потребител за може да оставяте коментари! Направете своята безплатна регистрация още сега.