Преглед на урок

Анимиран снеговалеж

Анимиран снеговалеж
1/ Отворете подходяща картинка:2/ Вземете инструмента Brush tool и натиснете клавиша F5, за да направите настройките на четката. Ще видите точно как на следващите 3 картинки:3/ Създайте нов слой (Сhift+Ctrl+N) и с бял цвят нарисувайте произволно "снежинките", подобно на следващата картинка:4/ Дублирайте слоя (Ctrl+J) и го изтеглете нагоре, така че основата му да се изравни с горния ръб на основния слой (Ctrl+T).
Слейте двата слоя със снега (Ctrl+E).5/ Отворете панела за анимиране ако сте с PS CS2 или следващите (Window - Animation) или направете преход към ImageReady (Ctrl+Shift+M), ако сте с по-стара версия:6/ Там вече се намира първия фрейм. Направете нов и с инструмента Move Tool (V) изтеглете надолу слоя със снега така, че горния му ръб да се изравни с горния ръб на изображението. За да виждате рамката за трансформация, сложете си отметка пред Show Transform Controls:

7/ Изберете и двата фрейма (клик на първия, задържате Shift и клик на втория) и после натиснете бутона Tweens animation framesНаправете настройките, както са на следващата картинка:Tween ще създаде автоматично всички кадри в тяхната последователност:Изтрийте последния кадър, изберете всички кадри и задайте интервал от време 0.1 сек. (ако искате по-бавен "снеговалеж" 0.2 сек)Готово :)Ето и моят резултат:Ако ви се стори, че снежинките са прекалено ярки и стоят неестествено, след като сте избрали всички кадри, можете да посетите Filter -> Blur -> Gaussian Blur, а също и да намалите Opacity

Ето какъв ще е резултата:За да запазите готовата анимация отворете менюто (Alt+Shift+Ctrl+S) и изберете формат GIF

Ако урокът ви допада, споделете го в Twitter и Facebook или го запазете в Delicious.
Урокът е добавен от: maqpen4eva
Източник: http://www.slowlysinking.com/

Коментари

benoti

Много благодаря за урока! Чудесно е и това , което получих аз. Най-вече след като ползвах Filter -> Blur -> Gaussian Blur, а също и да намалите Opacity.

serge

еее последната най хубаво станала и точно тя са е развалила :(

foul45

как се сливат два лаяра? че не нещо не се получава при мен

maqpen4eva

Избираш горния от 2-та слоя, които искаш да слееш и с (Ctrl+E)

NoLabel

Не знам защо, но не ми се получава. Мисля, че бъркам някъде в момента, когато трябва да направя втория фрейм, или когато трябва да смъкна лейъра му. Като смъкна лейъра на фрейм2, на фрейм1 също му се смъква. Анимацията не се получава, защото на практика двата фрейма винаги са ми еднакви, независимо къде дърпам лейърите.

maqpen4eva

Най-честата грешка тук е: Когато нарисуваш снежинките, дублираш слоя, с Ctrl+T изтегляш копието нагоре, така че 2-та слоя със снежинки да станат един над друг - после ги сливаш това е за първия фрейм. Правиш 2-ри фрейм и смъкваш слоя със снега с Move tool - използвай стрелката от клавиетурата "надолу" - фактически имаш вече само един слой със снежинки и трябва да го изместиш така, че тази част от слоя, която е над видимата част на картинката, да се вижда изцяло, а другата да отиде, надолу и да излезе от обсега. Когато направиш това, селектираш 2-та фрейма и добавяш Tween With Selection - 20

NoLabel

Да, точно това правя. Двата леъра се сливат и става един единствен, който е 2 пъти колкото картинката. Нямам проблем с това. Идеята ми е, че когато имам вече 2 отделни фрейма, когато смъкна леъра на втория фрейм, леъра на първия също се смъква, все едно имам 2 фрейма с един общ леър, а не би трябвало да е така. Това, което ми обясняваш го правя, просто не мога да смъкна леъра на фрейм2 без този на фрейм1 да се смъкне също!

NoLabel

P.S. Moже би е хубаво да спомена, че не съм много навътре с ФШ, така че, спокойно може да съм ръгнал някоя малка но значителна настройка, заради която се прецакват нещата.

maqpen4eva

Не е без значение Инструмента, който използваш за да направиш местенето, спомням си, че в оригиналния урок това не беше опоменато и аз доста се трепах докато го разбера, затова: първия път използвай Свободната трансформация (Ctrl+T) когато местиш дубликата, а когато смъкваш слоевете - надолу за 2-я фрйм - задължително това се прави с Move tool (V) - макар, че не мога да ти го обясня защо така Трябва, но съм го допълнила лично в урока, за да няма недоразумения :)

maqpen4eva

Сега, това, което ти обясняваш е просто абсурдно, в момента в който направиш 2-я фрейм - ти преставаш да виждаш какво става в първия, защото в документа ти се визуализира само втория фрейм. Няма никаква причина да не ти се получи урока, ако спазваш точно стъпките както са описани.
Когато слееш 2-та слоя - това се отразява в първия фрейм, щом създадеш вече втори фрейм, тогава извършваш смъкването на слоя надолу, докато се изравни горната му линия с горната линия на картинката, а долната част потъне под снимката изцяло. После селектираш 2-та фрейма (клик на първия. задържаш Shift . клик на втория - така че да потъмнеят и натискаш Tween Бутончето, като изришно избираш Tween with Selection!!!!

NoLabel

Еми, аз и преди това използвах същите инструменти за същите неща, сега пак пробвах и пак резултата е същия. Възможно ли е при създаването на фрейм2 да има някаква уловка? Просто се изчерпах вече, пробвах по 100 начина и местенето и правенето на фрейм2 и tween-ването, нищо не става. Резултата е гиф файл, който не мърда и това е.

maqpen4eva

дай някакви координати в скайп или ICQ,аз ще се свържа с теб- урока е изключително лесен и се прави за 5 минути, ще ти диктувам стъпка по стъпка - няма никаква тънкост, незнам къде и какво бъркаш или не правиш както трябва - често и на мен ми убягват елементарни работи, като се затормозя. Остави го и си почини от него. Като го разбереш ще си правиш по 20-30 на ден без да се затрудняваш :)

lusimomila

Стигам до тук - Създайте нов слой и с бял цвят нарисувайте произволно "снежинките", подобно на следващата картинка и нататък нищо не ми е ясно... Помогнете ;(

didi_86

ЕЙ,3 ДЕНА СЕ МАЧИХ И НАЙ-НАКРАЯ СТАНА!АКО НЕ ПИШЕШЕ НАЙ-ОТДОЛУ КАК СЕ СЛИВАТ ФОНОВЕТЕ НИЩО НЯМАШЕ ДА МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ!(CTRL+E)

neli moneva2

Къде да намеря Show Transform Control в ImageReady,защото при мен липсва

maqpen4eva

В лентата за настройки (под главното меню) на инструмента Move Tool

neli moneva2

Благодаря ще опитам пак

neli moneva2

успях

gicho

Защо не мога да го запаметя като анимиран gif файл.....всичко правя както е описано в урока....пускам си фреймовете и си вали сняг но като искам да го сейфам и се получава неанимиран gif....значи ползвам фотошоп CS4.

maqpen4eva

От къде го запазваш и в какъв формат?

gicho

Ами от Save As във формат CompuServe GIF (*.GIF) ...... колко пъти пробвах все неще да се анимира.... аз сигурно бъркам някъде.

maqpen4eva

Save as не поддържа анимации, запазването става от File Save for Web...... - Gif

rspb

ами не се получава правя си4ко точка по точка като зубър И НЕ става и нестава не6те да се движи

rspb

СТАВА БЛАГОДАРЯ ЗА ЧУДНИЯ УРОК НЕ СЪМ ГО МЕСТИЛ СЪС "MOVE TOOL" А СЪС "FREE TRANSFORM" Ctrl+t :D

BISSE

Здравейте искам да попитам каде да намеря хей това (Отворете панела за анимиране (PS CS2) или направете преход към ImageReady) Отварям Image но по натам?Или как се прави преход? Това ми е първата Флаш и дори не знам как да отида към анимацията :-( Трябва ми за утре ама.

BISSE

:-) Еврика открих го даже стигнах до последната то4ка :-) Само 4е като сеивна картинката защо снега ми вали и после спира ?

maqpen4eva

File - Save for Web...GIF

Katet0

Как мога да запаметя анимацията във друг формат освен .psd и .html? Image Ready-то не ми дава друга опция... когато опитвам със Save as... ми дава само .psd като възможност. А когато опитвам със Save optimized as... - само .html (и .jpg но него го изключвам защото ми казва, че може само като картинка да го запамети)... На мен ми трябва gif-че... Надявам се, че ще можете да ми помогнете :)

maqpen4eva

В Image Ready има панел Optimize, намира се при останалите панели в менюто Winodw, отвори го и от падащото меню избери GIF, после отиваш на File - Save Optimize и ще ти даде формат GIF за да запазиш анимацията

Katet0

Много ти благодаря! Получи се :)))

blackmoon

Направих всичко както сте го описали запазих го в gif формат ,а дъжда не се движи :(

BISSE

Стигам до направете 2ри фреим и по натам зациклям.Как се прави 2ри фреим? Вси4ко от на4ало ли се по4ва докато не отворя пак animation и 2ри фреим ве4е да е там до първия?Така ли се прави или аз нещо недоразбирам? Благодаря :-)

BISSE

:-( опитвах какви ли не варянти и не става и не става със тоя 2ри фреим.Картинката сам подготвил само за един сняг и не мога да го направя :-( моля някои да обясни по подробно като за по4ти на4инаещи :-)благодаря

Space_man

разбрах го наи-накрая ,след Ctrl+T трябва със стрелката на клавиатурата да се мести "нагоре" и после с MOVE tool-a пак със стрелката "надолу" ,ина4е с мишката като го местих нагоре с преместваше само горната 4аст на селекцията и се удължаваше ,а то трябва да се мести самата селекция на картинката,поне така се полу4и при мен !

анимиран снегожалеж...

Space_man

ето още 1 опит::)...

Добави коментар

Трябва да сте регистиран потребител за може да оставяте коментари! Направете своята безплатна регистрация още сега.